آجیل چهار شنبه سوری
در گذشته پس ار پایان آتشافروزی، اهل خانه و خویشاوندان گرد هم میآمدند و آخرین دانههای نباتی مانند: تخم هندوانه، تخم کدو، پسته، فندق، بادام، نخود، تخم خربزه، گندم و شاهدانه را که از ذخیره زمستان باقی مانده بود، روی آتش مقدس بو داده و با نمک تبرک میکردند و میخوردند.
البته تمامشان را خودشان از قبل جمع آوری میکردند و شب چهارشنبه سوری بو میدادند و میخوردند . زیرا معتقد بودند آجیل چهارشنبه سوری باید از خود خانه تهیه شود تخم هندوانه طالبی ..... وقتی میخوردند میشستند و به آن دعا میخاندند . خشگ میکردند و روز چهارشنبه سوری بو میدادند و تمام افراد خانه در تفت آن سهیم بودند . واسه همین بود که به هر آنچه آرزو میکردند میرسیدند . اما حالا میخرند
آنان بر این
باور بودند که هر کس از این معجون بخورد، نسبت به افراد دیگر مهربانتر
میگردد و کینه و رشک از وی دور میگردد. امروزه اصطلاح نمکگیرشدن و نان و
نمک کسی را خوردن و در حق وی خیانت نورزیدن، از همین باور سرچشمه
گرفتهاست.
یکی از مراسم قابل توجه در شب چهار شنبه سوری
و سایر مراسم زرتشتیان، فراهم آوردن آجیل مشکل گشاست. زرتشتیان به این
آجیل هفت مغزینه لرک میگویند. این آجیل که به آجیل گهنبار هم معروف است
شامل هفت مغزینه یا میوه خشک است: پسته، بادام، سنجد، کشمش، گردو، انجیر و
خرما که گاهی در لابهلای این آجیل تکههای کوچک نبات و نارگیل هم دیده
میشود.
این آجیل در مراسم مختلف زرتشتیان از جمله: آفرین گانها، گهن بارها، جشنخوانی، جشننوزادی و در مراسم سدره پوشی و سایر اعیاد به مدعوین داده میشود
//////////////////////////////////////
چند اس ام اس چهارشنبه سوری
بیا در غروب آخرین سه شنبه سال برای گردگیری افکارمان
آتشی بیافروزیم کینه ها را بسوزانیم زردی خاطرات بد را به آتش
و سرخی عشق را از آتش بگیریم آتش نفرت را در وجودمان خاموش کنیم
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
که سوزانید بدی را درآتش ، تا ز آتش برون آید نیکی
پس تو نیز چنین کن
چهارشنبه سوری مبارک
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
تابستان را با آفتاب سوزانش
پاییز را با رنگهای آتشینش
و زمستان را
با گرما ی دلنشین اجاق ها
میشناسم
خوش باشید